BAILE FELIX SI APA TERMALA

Baile Felix a devenit sinonim cu notiunea de statiune balneara, fiind cea mai cunoscuta din Romania si foarte cautata in afara granitelor. Izvoarele cu apa geo-termala cu temperaturi de 43–49°C au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice. Climatul cu ierni blande si veri moderate favorizeaza existența unei paduri de foioase intinse, care confera statiunii o atmosfera ideala in orice anotimp, facandu-l propice pentru relaxare si tratament, incat ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apa geo-termala, in aer liber.

Apa termala este de fapt o apa minerala, dar spre deosebire de o apa minerala obisnuita, ea izvoraste calda din adancul scoartei terestre. Ca si apa minerala obisnuita, ea are proprietati terapeutice asupra organismului. Actiunile apei termale asupra organismului uman sunt fizice si chimice. Fizice prin tratament alternativ cu apa rece si calda, prin masaj sau prin cure cu jet puternic pentru stimularea circulatiei sangelui, dar si chimic, prin substantele minerale pe care le poate avea in componenta: seleniu pentru piele si ten, clor pentru stimularea cresterii, calciu pentru intarirea oaselor, brom pentru afectiuni ca astmul si rinitele alergice.

Obiective turistice:

  • Lacurile cu nuferi si lotusi populate cu broas tetestoase si pesti exotici;
  • Strandul cu apa termala Apollo (1900);
  • Rezervația Naturala „Paraul Peța” din Băile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unica în Europa, relicvă a erei terțiare), pestele „Roșioara lui Racoviță” (specie endemica, denumita după naturalistul roman Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare);
  • Rezervatia cu nuferi din Baile Felix;
  • Ștrandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel maivechi din România – aprox. 107 ani);
  • Fenomenul carstic de pe Dealul Șomleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (numit de localnici “Craterul de la Betfia”). Acesta are o adâncime de 86 de metri, putul sau avand o cadere aproape verticala de 54 metri).